Marcela K.

Marcela K.

Marcela K.

• Věk v době rozhovoru: 40 let
• Věk v době obdržení diagnózy: 40 let

 

Marcele K. byl karcinom prsu diagnostikován ve 40 letech. Bulku si poprvé nahmatala v létě 2016, k lékaři se odhodlala jít koncem roku. Po biopsii, která potvrdila diagnózu, podstoupila Marcela K. parciální ablaci a byla jí odebrána jedna třetina prsu. Nyní ji čeká celkem 22 dávek radioterapie. Po jejich absolvování se Marcela K. chystá na doporučení lékařů podstoupit odstranění dělohy a vaječníků.

 

Více o Marcele

Poprvé si bulku Marcela K. nahmatala před prázdninami v roce 2016. V té době však měla starosti s dětmi a nenašla si potřebný volný čas, k lékaři se tedy odhodlala jít až ke konci roku. Gynekoložka potvrdila nález ložiska a po mamografu a ultrazvuku proběhla biopsie, která potvrdila, že se jedná o zhoubný karcinom prsu.

Po stanovení diagnózy měla Marcela K. velký strach, bála se, jak to dopadne. O době čekání na výsledky hovoří jako o nejhorších chvílích svého života, neboť jí nikdo nedokázal přesně říci, co se bude dít nebo jakou má prognózu.

Operaci, při které byla odebrána asi jedna třetina prsu, Marcela K. podstoupila na začátku roku 2017, méně než měsíc po provedení biopsie. V současnosti se ze zákroku zotavuje, užívá hormonální léčbu a čeká na zahájení radiologické léčby. Čeká ji celkem 22 dávek. Po ukončení radioterapie se rozhodla podstoupit chirurgické odstranění dělohy a vaječníků, které jí bylo lékaři doporučeno.

V práci nastoupila Marcela K. na neschopenku těsně před samotnou operací, po ukončení léčby by se ráda co nejdříve vrátila zpátky. Nemoc ji naučila v životě zpomalit, začít více odpočívat a neodkládat věci na později.

Největší oporou jí byl manžel. Společně se rozhodli svým třem dětem diagnózu „rakovina“ neříkat, protože se bojí, že děti vnímají nálepku rakovina jako definitivní a nebudou věřit v její vyléčení. Dětem tedy řekli, že se jedná o bulku, která se musí odstranit.

Lidem, kterým byl diagnostikován karcinom prsu, by ráda vzkázala, aby neztráceli víru a nepodléhali chmurám. Své onemocnění přirovnává k rychlému vlaku, ve kterém seděla, a pak musela přestoupit na jiný, pomalejší. Samotné jí hodně pomohlo si o tom popovídat s někým, kdo si prošel něčím podobným.


Marcela K. pozorovala, že se bulka mění.

Minulý rok v létě jsem pozorovala, že se mi v prsu dělá určitá bulka. Působilo to na mě, jako když při kojení dítěte se vám tam utvoří něco jako hrudka. Musíte si to potom rozmasírovat. Takové byly mé první dojmy. To bylo někdy před letními prázdninami. Ale nevěnovala jsem tomu nějak moc pozornost, protože máme 3 děti a ty měly přednost. Dcera nastupovala do 1. třídy, zvažovala jsem tehdy dokonce, jestli jí dát odklad, nebo ne. A prostřední syn byl zase nemocný, trpěl na angíny. Všechno ostatní jsem proto odsunula do pozadí. Ale ke konci roku jsem si zase něco nahmatala. Pak jsem si to po nějaké době překontrolovala, protože mi přišlo, že se to zvětšilo. Ale to už mě ta bulka začala i víc tlačit.

Profil:

• Jméno: Marcela K.
• Věk v době rozhovoru: 40 let
• Věk při obdržení diagnózy: 40 let

• Zobrazit celý profil

Marcela K. by ocenila psychoterapeutickou péči.

Postrádala jsem nějakou tu psychoterapeutickou péči. Třeba po operaci, si myslím, že by to pacientovi pomohlo. Máte sice zázemí u lékařů, ale stejně, kdybyste neměla podporu rodiny nebo přátel, a ti pacienti se nacházejí v různé životní situaci a v různých sociálních vazbách, a když to jsou třeba starší lidi, kteří už nemají. Tak si myslím, že kdybyste si požádala, tak by vám možná nějakého psychologa nebo psychiatra doporučili. Ale já nevím, vězni třeba mají nějakého kaplana, se kterým si můžou povídat a vypovídat se z těch svých hříchů. Tak kdyby tam byl někdo takovýto podobný. Jenomže tam taky ty sestřičky ani nemají moc čas. Ono vám pomůže třeba i to, že si povídáte s pacientem, který tam s vámi je. Ale zase záleží taky ještě, kdo to je a jestli chce o tom mluvit. Asi tak. Takže na tohle bych se zaměřila. Já si myslím, že by to zlepšilo péči. Že vlastně když prožíváte období toho strachu, ten by vám to třeba i zmírnilo. Popovídat si o tom s někým.

Profil:

• Jméno: Marcela K.
• Věk v době rozhovoru: 40 let
• Věk při obdržení diagnózy: 40 let

• Zobrazit celý profil

Marcele K. bylo doporučeno odstranění vaječníků a dělohy, aby mohla brát léky, které by zamezily znovupropuknutí nemoci.

Vy jste říkala, že vás pak čeká ještě nějaká operace?

To mi doporučila paní onkoložka – odstranění vaječníků a dělohy. Protože ještě nejsem v přechodu a vlastně ten karcinom reaguje na hormonální léčbu. Takže jsem pochopila, že je vyživovaný nebo roste na základě toho, že to tělo produkuje hormony. Když by došlo k ukončení té produkce, tak proto by bylo přínosné, kdybych si nechala odstranit vaječníky a dělohu, zamezilo by se tak třeba té recidivě. To by se mi to potom mohlo objevit třeba i v těch vaječnících a na děloze.

A to už jste rozhodnutá, že tam půjdete?

Rozhodla jsem se, ano. Konzultovala jsem to i s gynekoložkou a ta mi to taky doporučila. Samozřejmě mezi kamarády jsou někteří takoví, kteří vyznávají třeba tu alternativní léčbu, a ti se mě snažili přesvědčit, jestli to je opravdu potřeba. Nevím, no. Já jsem se rozhodla, že půjdu prostě.

Profil:

• Jméno: Marcela K.
• Věk v době rozhovoru: 40 let
• Věk při obdržení diagnózy: 40 let

 Zobrazit celý profil

Marcela K. vnímá omezení tak, jako by přestoupila do pomalejšího vlaku.

Neztrácet víru, ta je opravdu hodně důležitá, abyste byla psychicky nějak s tím vyrovnaná a zbytečně se nějak netrápila. I když vím, že to stojí velké úsilí a nejde to hnedka. Asi postupně se musíte s tou myšlenkou smířit, protože je to pro vás něco nového. Budete mít třeba určité omezení a tomu musíte přizpůsobit chod všeho. To je, jako kdybyste jela vlakem a někdo vám ten vlak zastavil a řekl, že musíte přestoupit do nějakého pomalejšího. Vy jste třeba nechtěla vystoupit, ale musíte. Nikdo se vás neptá. Takže nějak i ty věci prostě přehodnotit, jinak si je uspořádat.

Profil:

• Jméno: Marcela K.
• Věk v době rozhovoru: 40 let
• Věk při obdržení diagnózy: 40 let

• Zobrazit celý profil

Marcela K. řešila, jak bude prso po operaci vypadat, postupně se s tím smiřovala.

Já mám parciální mastektomii. Částečnou. Ale stejně to bylo takové… Když mi paní doktorka řekla, že mi odeberou jednu třetinu prsu, tak se s tím nějak vnitřně smiřujete. Protože pro ženu to je takové… Myslíte si, že budete mít nějakou újmu na kráse a to. Ale manžel mě podporoval. Řekl, že mě bude mít rád i tak. Pak bylo humorné, když jsem se ptala, jak to třeba vypadá po té operaci. Tak on mi řekl: jako kdybych spadla na kole přes řídítka. Má takový specifický humor, takže zase mě třeba rozesmál. A pak jsem se tím ani nějak… Řešila jsem to, jak to bude vypadat, nebo to. Ale pak se s tím nějak smiřujete a říkáte si, že to není zas tak důležité, jak to vypadá, ale že jste prostě zdravá nějak. Nebo budete zdravá. Že to je vedlejší – ten vzhled prostě.

Profil:

• Jméno: Marcela K.
• Věk v době rozhovoru: 40 let
• Věk při obdržení diagnózy: 40 let

• Zobrazit celý profil

Marcela K. zmiňuje, že je důležité myslet na pojistku při pracovní neschopnosti

Je ještě něco, na co jsem se nezeptala a co by určitě mělo zaznít nebo co byste ještě chtěla říct?

Možná to je jakoby okrajové, ale asi bych i kladla důraz na nějaké to připojištění. Právě když je člověk takhle v pracovní neschopnosti, tak aby to ty lidi nezavrhovali, a pokud mají tu možnost a mají nějakou rezervu finanční, tak aby se snažili to nějak zvážit.

Jako se připojistit pro případ pracovní neschopnosti?

Pracovní neschopnosti. A třeba konkrétně i na tuhle diagnózu.

Profil:

• Jméno: Marcela K.
• Věk v době rozhovoru: 40 let
• Věk při obdržení diagnózy: 40 let

• Zobrazit celý profil