Hana A.

Hana A.

Hana A.

• Věk v době rozhovoru: 68 let
• Věk v době obdržení diagnózy: 55 let

 

Haně A. byl karcinom prsu diagnostikován ve věku 55 let. Poprvé si bulku nahmatala už 4 roky před stanovením diagnózy a opakovaně na ni upozorňovala lékaře, který však nález nepovažoval za závažný. Onemocnění se potvrdilo až o 4 roky později. Ihned šla na operaci, kde proběhla ablace celého prsu, a následně byla nasazena radioterapie a chemoterapie. Později se u Hany A. vyskytl karcinom také ve druhém prsu, který byl ihned odebrán bez následné léčby. V roce 2015 se objevily dva nádory v oblasti krku a Hana A. podstoupila biologickou léčbu. V průběhu nemoci se vyskytly velké bolesti pravé ruky, ve které následně ztratila citlivost i hybnost.

 

Více o Haně A.

Hana A. získala zkušenost s onemocněním v rodině, její otec měl rakovinu, i proto pravidelně chodila na preventivní mamograf. Poprvé si bulku v prsu nahmatala ve věku 51 let. Upozornila na to lékaře, ale ti nález neshledali jako závažný. S odstupem několika let při konzultaci jiného problému s chirurgem se zmínila o své bulce a ten jí doporučil okamžité odstranění a důkladnou prohlídku. Hana A. byla zastupujícím gynekologem odeslána na vyšetření k onkologovi. Po provedení biopsie se ve stejný den dozvěděla, že se jedná o karcinom a je nutné zahájit léčbu.

Jako první podstoupila operaci, při které jí musel být odebrán celý prs, kde se již nacházely metastáze. Následovala chemoterapie, kterou Hana A. velmi špatně snášela. Po ní přišla radioterapie. Každé 3 měsíce pak Hana A. docházela na kontroly, to ji uklidňovalo, protože se cítila pod odborným dohledem. Po několika letech, v roce 2007, se objevilo malé ložisko i v druhém prsu. Hana A. již nechtěla podstupovat celou léčbu a souhlasila s odebráním celého prsu, a tím pak nebylo nutné pokračovat v další léčbě.

V roce 2014 začala mít Hana A. obrovské bolesti pravé ruky, ve které postupně začala ztrácet cit a hybnost. Potíže probírala s neurologem. Podstoupila operaci páteře, která však její ruce neulevila. Částečně jí pomohl až další neurochirurgický zákrok, který zlepšil inervaci ruky. Po celou dobu měla Hana A. předepsána silná sedativa, která užívá dodnes, avšak v nižších dávkách.

V roce 2015 si Hana A. nahmatala bouli na rameni. Potvrdilo se, že se jedná o karcinom, a po chirurgickém odstranění podstoupila cílenou chemoterapii. V případě tohoto nádoru bylo možné použít biologickou léčbu, díky které se podařilo nádor podstatně zmenšit. V současné době chodí Hana A. každé 3 měsíce na CT vyšetření.

Po diagnostikování karcinomu jí byl přiznán invalidní důchod a v zaměstnání zkrátili její úvazek na polovinu. Hana A. říká, že před onemocněním byla aktivní a čiperná, což se v průběhu nemoci změnilo.

Díky podpoře rodiny je však spokojená, zachovává si pozitivní přístup a snaží se nikoho nevinit ze svého onemocnění. Začala navštěvovat psycholožku a říká, že s bolestí ruky jí velmi pomohla také kineziologická léčba.

Lidem, kterým byla právě diagnostikována rakovina prsu, by ráda vzkázala, ať nic nevzdávají, nepřestávají doufat a jdou se léčit.

Audio a video


Hana A. hovoří o tom, že lékaři nemají vždy pravdu.

Ale zas někteří doktoři řeknou, že kdyby každou tukovou bulku a různé nálezy měli testovat, tak že by to nikdy nikdo nezaplatil, takže ono je to prostě strašně složité. Ale když podle mě někdo pochybuje tak, jak tenkrát pochybovala mamka, tak prostě jsme asi za tím měli jít cíleněji, to třeba zase vidím jako naši chybu, že jsme se nechali uchlácholit jedním názorem.

Ale o čem to mluvíš?

Když sis našla tu bulku, že jsme se neměli uspokojit.

Tady nahoře teďka?

Ne, tu první úplně.

Tu první? Pod paží?

Jo, že jsme třeba měli se sebrat a jet dál. Že jsme se neměli nechat uklidnit, když.

Vždyť to řekla doktorka.

Ale jelikož.

Doktorka!

To působí na člověka, že to už vlastně skoro je jako bůh, takže když to řekla.

A říkala to při každý návštěvě.

Tak jsme se opravdu nechali uklidnit, že ví, co říká. A nebyla to pravda.

No, to jsme zaváhali taky.

Takže možná určitě mezi ty vzkazy lidem přidat, že ne vždycky doktoři mají pravdu. Že může dojít i k tomu, že to není tak, jak říkají.

Profil:

• Jméno: Hana A.
• Věk v době rozhovoru: 68 let
• Věk při obdržení diagnózy: 55 let

• Zobrazit celý profil

 

Hana A. před operací nepočítala s tím, že jí budou lékaři muset kvůli metastázím odstranit celé prso.

Vzali mi vzorek a hned ten den jsem se dozvěděla, že je to špatné, že už je to čtyřcentimetrové, takže proběhla hned operace. A když jsem se probrala z narkózy, tak kolem mě stáli 3 lékaři a říkali, že tam bylo spousta metastáz, takže mně vzali celé prso, ale že za to ta nemocnice nemůže, že si prohlíželi všechny snímky z mamografu a že tam opravdu nic není vidět, že to bylo tak nějak schované.

Jak probíhala operace? Vy jste říkala, že nejdřív měla být ablace, a pak byla mastektomie, nebo to bylo jinak? Oni vám sebrali celé to prso napoprvé, nebo ne?

Hned napoprvé. Byly tam velké metastáze od té boule v podpaží. A jak jsem říkala: stáli u mě, aby mi to vysvětlili. Protože jsem mohla říct: „Jak to, když jsem chodila na mamograf? Proč? Nebo o té bouli jste věděli, a proč se něco nedělo.“ Ale pan primář řekl – a já jsem řekla: „Když už jste to takhle zazdili, tak chci, aby mě operoval sám pan primář.“ Okamžitě s tím souhlasil, ale vzal si ještě k ruce 2 lékaře, aby mu potvrdili, že opravdu na těch snímcích žádné metastáze – ani to, že je to špatný – nenašli. Ale já si myslím, že by na to přišli, kdyby vzali vzorek. To měli udělat, z každé boule vzít hnedka nějaký vzorek. To určitě.

Takže když jste šla na operaci, šla jste tam s tím, že vám vezmou část prsa?

No, já jsem říkala tohle: „Když to bude jako nic moc, tak dobře, ale spíš bych se klonila k tomu, když to bude špatné, vemte to všechno. Vyčistěte, co půjde.“ To jsem jim sama pověděla. A oni říkali, že i kdybych jim to neřekla, tak by to udělali, vzali by celé prso, protože viděli, jak je to tam rozšířené.

Profil:

• Jméno: Hana A.
• Věk v době rozhovoru: 68 let
• Věk při obdržení diagnózy: 55 let
• Zobrazit celý profil

Podle Hany A. je velmi důležité, aby se lékaři vzdělávali a hledali nové cesty.

Co byste vzkázala zdravotníkům, kteří pečují o lidi s karcinomem prsu? Nebo i profesionálům, kteří s nimi pracují.

Onkologům? No, nevím, nevím. Jsem ráda, že jsou takoví. Dostala jsem se k paní doktorce, která patří mezi ty, co se stále vzdělávají a jezdí na všelijaká sympózia. A vědí a znají. Ona například, ještě než se rozhodla jinak než pan primář, tak volala nějakým specializovaným lékařům. Než to rozhodla sama. Takže to vzdělávání a snaha jít těmi novějšími cestami je taky děsně důležité. Nezaostávat. Ta byla dobrá, fakt, ta jezdila na tyhle věci všecky. Ale pak šla na mateřskou, je pryč.

Profil:

• Jméno: Hana A.
• Věk v době rozhovoru: 68 let
• Věk při obdržení diagnózy: 55 let

• Zobrazit celý profil

Hana A. ztratila svou životní energii.

Takže sice jsem ztratila chuť a energii a tu jiskru a učím se všecko dělat levou rukou a jsem apatická, trochu mi to teda života ubralo, ale díky rodině to všechno jde. A díky vnoučatům – mám velkou radost ze života, a když se tady objeví, paráda. Mrzí mě, že nejsem to, co jsem bývala. Ono už to dávno není ono, dřív jsem jezdila na koncerty, s kamarádkami někam se podívat, byla jsem daleko činnější než teďka. Jsem ráda, když mě všichni nechají na pokoji doma. A to mám na sebe zlost. Anebo hrozně málo práce udělám za ten den. Ráda jenom sedím a sedím a sedím. Tak to je to negativum.

Profil:

• Jméno: Hana A.
• Věk v době rozhovoru: 68 let
• Věk při obdržení diagnózy: 55 let

• Zobrazit celý profil