Daniela

Daniela

Daniela

• Věk v době rozhovoru: 64 let
• Věk v době obdržení diagnózy: 57 let

 

Daniele byl karcinom prsu diagnostikován v 57 letech. Již ve 45 letech jí objevili v prsu asi 3 mm velký útvar, kvůli kterému chodila každý rok na kontrolu na ultrazvuk. Léčbu zahájila chemoterapií, měla dostat 20 dávek. Po absolvování 4. dávky se rozhodla chemoterapii ukončit a léčit se jinak. O rok později se zjistilo, že se útvar v prsu zvětšil, a Daniela musela zahájit další léčbu. Podstoupila další 4 chemoterapie. Poté následovala operace, kdy jí byl preventivně odstraněn prs. V současnosti chodí 1krát za půl roku na kontrolu.

 

Více o Daniele

Sdělení diagnózy Danielu překvapilo. Od 45 let měla v prsu asi 3 mm velký útvar, kvůli kterému chodila každý rok na kontrolu na ultrazvuk. Situace ji ale nijak nezneklidňovala, protože si řekla, že spousta z nás má v sobě něco takového a ani neví, že to tam má. V lednu roku 2009 zemřel její manžel na rakovinu a v prosinci se dozvěděla, že se jí útvar v prsu zvětšil. Ještě před Vánoci začala s léčbou. Nejprve podstoupila biopsii, potom operaci a poté měla předepsaných 20 chemoterapií. Po absolvování 4. chemoterapie se rozhodla, že léčbu pod dohledem lékařů ukončí a bude se léčit sama.

V listopadu se však dozvěděla, že se jí v prsu objevil útvar velikosti vejce. Lékaři jí říkali, že je to nejspíš způsobeno tím, že se rozhodla před rokem pro předčasné ukončení léčby. Daniela však věřila, že to není nádor, že je to něco jiného. Proto šla ke 3 různým léčitelům a všichni jí sdělili, že se nejedná o rakovinu. Musela znovu podstoupit biopsii, lékaři jí potvrdili, že se jedná o nádor a musí na operaci. Odjela do jiného města za svými dcerami a k jiným lékařům. Tam jí doporučili nejdříve absolvovat chemoterapii, aby se útvar zmenšil, a potom jít na operaci.

Vzpomíná si, že po léčbě chemoterapií měla řadu vedlejších účinků, bolely ji klouby, nemohla jíst a zhoršilo se jí vidění. Po chemoterapii jí často brněly ruce, byla jí zima a více se zadýchávala. Na ruce jí pomáhalo mačkání míčků a lymfomasáže. V té době ji dcera zavedla k lékařce, která se zaměřuje na celostní medicínu. Ta jí poradila zjednodušit stravu a trénovat vizualizace. Dále vyhledávala odborníky zabývající se masážemi, energiemi a čištěním čaker. Postupně se pomalu vracela k aktivnějšímu způsobu života, začala šímu ážemi, energiemi a atovat, protože je má zapsané.eré však bydlí daleko. Všechny věci si zařizovala sama, protože ts plaváním a jízdou na kole. Po 4. chemoterapii šla Daniela na kontrolu a lékařka pohmatem nemohla zjistit, kde se útvar původně nacházel. Proto ji poslala za chirurgem, aby poradil, jak dále postupovat. Lékař jí doporučil prso preventivně odstranit. V této době jí byla chemoterapie ukončena. Nakonec se zjistilo, že v  prsu nebyla žádná rakovinná buňka. Následně podstoupila také bioterapii v 3týdenních intervalech po dobu 7 měsíců.

Postupem času začala Daniela zase plavat, jezdit na kole, na raftu, provozovat turistiku. Dokonce se přihlásila na univerzitu třetího věku. Učí se žít tím, co jí dnešní den nabízí, protože zítřejší den neovlivní. Tak nechce plánovat zbytečně dopředu. Důležité pro ni je věřit, že to dobře dopadne.

Během léčby jí byly oporou dcery s vnoučaty a kamarádka. Všechny věci si však chtěla zařizovat sama, protože tím nechtěla ostatní obtěžovat. Každý den ráno a večer si píše deník. Zaznamenává do něj své myšlenky a pomáhá jí také v tom, že už si nemusí všechny věci pamatovat, protože je má zapsané v deníku.

Lidem s rakovinou prsu vzkazuje, aby ji přijali a hledali cesty, které je přivedou k vyléčení. Doporučuje jim, aby naslouchali svému tělu a využívali oporu ve svých blízkých.

Audio a video