Jitka

Jitka

Jitka

• Věk v době rozhovoru: 45 let
• Věk v době obdržení diagnózy: 44 let

 

Jitka se s rakovinou prsu setkala u své maminky, proto chodila pravidelně na preventivní mamografii. Při jedné z prohlídek lékařka nalezla malý útvar, byla proto provedena biopsie, která diagnózu potvrdila. Jitce byla chirurgicky odstraněna část prsu a 3 uzliny. Následovalo 35 dávek radioterapie a hormonální léčba Tamoxifenem. Podstoupila také odstranění dělohy a vaječníků. Momentálně čeká na výsledky genetického vyšetření, na jejichž základě se rozhodne, zda podstoupí preventivní odstranění obou prsou.

 

Více o Jitce

Jitka se s rakovinou prsu setkala u své maminky, která ji prodělala 2krát. Z tohoto důvodu chodila na preventivní mamograf už od svých 25 let, nejprve každé 2 roky, od 35. roku pak každoročně. Při jedné z těchto prohlídek si lékařka všimla velmi malého útvaru. Vzhledem k rodinné anamnéze byla Jitka odeslána na biopsii, která proběhla tentýž den. Výsledky biopsie potvrdily diagnózu rakovina prsu.

Měsíc po stanovení diagnózy podstoupila Jitka operaci, při které jí byla odebrána část prsu a 3 uzliny. Po zhojení ran následovala radioterapie, celkem 35 dávek. Přestože byla unavenější, ozařování snášela Jitka poměrně dobře. Bylo pro ni však náročné každý den dojíždět do 80 kilometrů vzdáleného města. Nejprve jezdila sama, později ji vozili známí a syn. Po operaci jí byla předepsána hormonální léčba, užívá Tamoxifen. Z preventivních důvodů se také rozhodla pro odstranění dělohy a vaječníků.

Po ukončení léčby se cítí Jitka stále více unavená, než bývala dříve. Prso a podpaží jsou bolestivé, někdy jí ruka natéká a pociťuje v ní mravenčení. Je zvyklá být aktivní a hodně sportovat, takže ji mrzí, že už toho nezvládá tolik, co dříve. V současnosti je stále na neschopence, do budoucna zvažuje zažádat o invalidní důchod. Chystá se také na pobyt v lázních.

Jitka má dvě děti a je samoživitelka. Nemoc pro ni tedy znamenala i finanční zátěž. Kolegové v práci pro ni uspořádali sbírku peněz, za kterou byla moc ráda. Také zažádala o sociální dávky. V době léčby jí byla velkou oporou rodina a kamarádi. Byla vděčná, když jí některý z nich pomohl například se žehlením. Vzhledem k rakovině maminky se rozhodla podstoupit genetické vyšetření, na jehož výsledky stále čeká. V případě pozitivních výsledků přemýšlí nad preventivním odstraněním prsou a o plastické operaci. Není si však jistá, protože ačkoliv operace snižuje riziko rakoviny do budoucna, je stále šance, že by mohla onemocnět.

Říká, že nemoc ji přiměla přehodnotit své priority a uvědomit si, co je v životě důležité. Už se tolik nezabývá maličkostmi, které nejsou podstatné, a raději si užívá každý den. Pacientům, kterým byla diagnostikována rakovina, by ráda vzkázala, že je normální, když je tato zpráva semele, srazí na kolena. Důležité je však se zvednout a bojovat.

Audio a video