Jana C.

Jana C.

Jana C.

• Věk v době rozhovoru: 66 let
• Věk v době obdržení diagnózy: 56 let

 

Janě C. bylo 56 let, když jí lékaři diagnostikovali karcinom prsu. Při preventivní prohlídce na mamografu jí objevili bulku v prsu. Během měsíce podstoupila operaci, po níž absolvovala 3 cykly chemoterapie (po 3 týdnech), ozařování a další 3 cykly chemoterapie. Nejednalo se o karcinom hormonálního původu, proto nebyla nutná další léčba. Odešla do invalidního důchodu a následně do starobního důchodu. Jednou ročně chodila na kontroly. Po 10 letech při ultrazvukovém vyšetření lékaři objevili bulku v druhém prsu. Podstoupila operaci prsu a sentinelové uzliny, chemoterapii (6 dávek) a ozařování (35 dávek). Dnes je druhá léčba dokončena a Jana chodí na kontroly 1krát ročně.

 

Více o Janě C.

Janě C. našli lékaři bulku v prsu při preventivním mamografu. Po dalších vyšetřeních (biopsie) jí byla potvrzena diagnóza karcinom prsu. Měsíc po určení diagnózy podstoupila operaci. Poté byla odeslána do onkologického centra, kde absolvovala 3 cykly chemoterapie (po 3 týdnech), ozařování a další 3 cykly.

Zprvu v průběhu onemocnění chodila do práce, to ale dál nebylo možné, a proto po roce nemocenské požádala o invalidní důchod, který jí byl přidělen. Ten pobírala 3–4 roky a následně plynule přešla do starobního důchodu.

Po ukončení léčby docházela na pravidelné kontroly. Při jedné ultrazvukové kontrole jí, po 10 letech od prvního onemocnění, našli bulku v druhém prsu, jednalo se o zhoubný nádor. Jelikož byla rakovina zjištěna v pozdním věku a tělo bylo zasaženo první chemoterapií, byl Janě C. voperován port. Následovala operace prsu a odebrání sentinelové uzliny, chemoterapie (6 dávek) a ozařování (35 dávek). Navíc každých 6 týdnů musela a musí chodit na čištění portu. Na vyšetření a léčbu dojížděla sanitkou. Dnes je druhá léčba dokončena a chodí na kontroly, ze kterých má strach. Nicméně se snaží na věc dívat pozitivně a věří, že teď již bude zdravá.

Jako vedlejší účinky se jí během léčby objevily nevolnost, vypadávání vlasů (nosila paruku), odlučování nehtů od nehtového lůžka. Ozařování se obešlo bez vyrážek či popálenin. Během léčby se snažila zlepšit si imunitu užíváním doplňků stravy. Za dlouhodobé následky nemoci považuje únavu, lymfedém, špatné spaní, necitlivost a brnění v konečcích prstů. Na lymfedém jí pomáhá docházet pravidelně na masáže a cvičení, během léčby jí byl propůjčen i Pneuven. Momentálně si užívá života, čte a věnuje se vnoučatům.

V současné době čeká na výsledky genetického vyšetření, které bylo doporučeno i její rodině. Zároveň chodí jednou za 6 týdnů na proplach portu a po 3 měsících na kontrolu na onkologii. Bližší informace a novinky v oblasti léčby aj. si zjišťuje sama a prostřednictvím organizace, která s onkologickými pacienty pracuje. Díky této organizaci se dostala na konference, přednášky, cvičení, ale i sama vede přednášky pro ostatní a šíří osvětu.

Popisuje, že měla štěstí na lékaře, chválí svou onkoložku, ke které docházela v obou případech onemocnění. Sama pracovala ve zdravotnictví.

Ženám, které onemocněly, by chtěla vzkázat, aby nepodléhaly depresím a věřily ve své uzdravení. Věda se stále posouvá vpřed, provádí se výzkumy a dochází k objevům, na což nesmí zapomínat. Pokud mají nějaké nezodpovězené otázky, neměly by se bát zeptat lékařů.

Audio a video


Jana C. důvěřuje své lékařce, která jí pomáhá s rozhodnutím a vyhledáním odborníků.

Slyšela jsem o tom, ale neměla jsem to zapotřebí. Moje onkoložka mě poslala do toho centra při mé druhé rakovině. Říkala: „Sice vím, co vám budu dávat, ale já vás tam ještě pošlu.“ A tam schválil ten způsob léčby, té chemoterapie, pan doktor, to s ním se domluvila. A to, co ona mi chtěla dát, on jí schválil. Takže to byl vlastně taky druhý názor. Ona je totiž fakt dobrá. A i při té druhé operaci jsem se jí ptala, jestli jsou tam dobří chirurgové, protože tam je to dneska takové všelijaké. Střídají se tam lékaři, ti dobří odcházejí a přicházejí tam takoví ti zahraniční. A já jsem se jí ptala, jestli je tam nějaký dobrý chirurg, a ona mi doporučila chirurga a říkala – to bylo od ní hezké –, že i ona sama by se od něj nechala operovat.

Profil:

• Jméno: Jana C.
• Věk v době rozhovoru: 66 let
• Věk při obdržení diagnózy: 56 let
• Zobrazit celý profil

Jana C. získávala informace od ostatních pacientů.

To je docela dobré, když si takhle člověk může popovídat se stejně nemocnými lidmi. Takže jak v čekárně na onkologii, tak i na tom ozařování jsme všecko probírali. Předávali jsme si zkušenosti, která mastička je lepší a tak. Nebo co komu dělá dobře. Když třeba já jsem měla sucho v puse, tak paní řekla: „No, já cucám kostky ledu.“ A tak jsem hned říkala: „Dobrý, já to vyzkouším.“ Takovéto poznatky si tam člověk sdělil, v té čekárně.

Profil:

• Jméno: Jana C.
• Věk v době rozhovoru: 66 let
• Věk při obdržení diagnózy: 56 let

• Zobrazit celý profil

Jana C. se po ukončení léčby na návrat do práce necítila.

Po té léčbě paní doktorka se mě ptala, jestli chci nastoupit do práce. A já jsem se necítila, že bych měla zase znova začít v tom pracovním procesu se zapojovat. Tak jsem říkala, že ještě se na to necítím. Tak potom jsem ještě byla na nemocenské. A pak jsem si zažádala o invalidní důchod, který mi byl teda schválen, a od té doby jsem zůstala nejdřív v invalidním a potom jsem přešla do starobního důchodu.

Jak se změnil váš pracovní život? Říkala jste, že jste šla na nemocenskou.

Já jsem už potom do práce nechtěla, protože jsem se na to necítila, že bych měla ráno vstávat brzy, dojíždět do práce, tam jako taky fungovat. Taky máte zodpovědnost nějakou a tohleto všechno. A zase domů přijet, tady zase další domácnost a tak. Jsem se na to prostě necítila. Když se mě paní doktorka onkoložka ptala, jestli bych chtěla do práce, já říkám, že asi ani ne. Tak jsem postupně si zvykla na to, že jsem doma, že mi to vyhovuje, že jsem v klidu. A tak jsem si říkala: „Já se budu honit v práci, mám já to zapotřebí?“ Prostě tak už jsem si takhle navykla a necítila jsem se na to, že bych měla znova pravidelně chodit do práce.

Profil:

• Jméno: Jana C.
• Věk v době rozhovoru: 66 let
• Věk při obdržení diagnózy: 56 let

• Zobrazit celý profil

Manžela Jany C. sdělení diagnózy rozplakalo.

Když jsem po té první šla z práce, zavolala jsem manželovi – protože on vždycky chodil s kamarády na pivo – a říkám: „Hele, počkej na mě doma, já ti musím něco říct. Něco důležitého.“ Tak jsem přišla a on už tady seděl celý vynervovaný, co jako – jestli si myslel, že se rozvedeme nebo tak něco. Tak jsem mu to řekla a on se rozbrečel a pak teda říkal: „No, tak nějak to přečkáme.“ A pak se mě snažil utěšovat. A po té druhé, to už byl nemocný, tak to jsem mu to nějak řekla. Pak byl ale v nemocnici, a tak jsem říkala: „Hele, já za tebou nebudu moct tak často chodit, protože musím chodit na tu chemoterapii a musím pak odpočívat.“ To už byl na LDNce a byl na tom špatně. Já nevím, jestli to vnímal nebo nevnímal. Už prostě takhle to bylo.

Profil:

• Jméno: Jana C.
• Věk v době rozhovoru: 66 let
• Věk při obdržení diagnózy: 56 let

• Zobrazit celý profil

Jana C. se po ukončení nemocenské necítila na návrat do práce, proto zažádala o invalidní důchod.

Po té léčbě, potom paní doktorka se mě ptala, jestli chci nastoupit do práce. A já jsem se necítila, že bych měla zase znova začít v tom pracovním procesu se zapojovat. Tak jsem říkala, že ještě se na to necítím. A byla jsem ještě na nemocenský. A potom jsem si zažádala o invalidní důchod, který mi byl teda schválen. Od té doby jsem zůstala nejdřív v tom invalidním důchodu a potom jsem přešla do starobního.

Profil:

• Jméno: Jana C.
• Věk v době rozhovoru: 66 let
• Věk při obdržení diagnózy: 56 let

• Zobrazit celý profil

Jana C. se svěřila okruhu blízkých přítelkyň, které jí nabízely pomoc.

Řekla jsem to, oni se to stejně dozvědí, tak prostě jak jsme se scházely s holkami, tak jsem jim to řekla. A říkám „tak a tak“ a ony všechny mě podporovaly. Ještě každá mi řekla: „Hele, kdybys něco potřebovala, tak řekni, my ti nakoupíme, my ti tohle a tohle.“ Nade mnou bydlí kamarádka, která vždycky přišla, řekla: „Nepotřebuješ něco koupit?“ Já: „Ne, děkuju.“ A takhle. A scházely jsme se. Ona má kocoura, tak jsem se tam stavila a hladila kocoura. A to je taky dobré, že jsme takhle spolu ve styku a že jedna druhou kontrolujeme více méně. Že o sobě víme. A kdyby se něco stalo, tak že jsme po ruce prostě. Já mám od ní klíče, ona ode mě, tak to dělá hodně taky. A přátelé taky.

Profil:

• Jméno: Jana C.
• Věk v době rozhovoru: 66 let
• Věk při obdržení diagnózy: 56 let

• Zobrazit celý profil