Vzkaz ostatním

Vzkaz ostatním

Vzkaz ostatním


V rozhovorech jsme se ptali, co by lidé s nevyléčitelnou nemocí vzkázali ostatním. Není překvapivé, že většinou zdůrazňovali zdraví jako největší hodnotu. Je podle nich důležité, aby lidé žili zdravějším, klidnějším a vyrovnanějším způsobem života. Někteří apelují na ostatní, aby o své zdraví víc dbali a v případě nějakých potíží přišli k  lékaři včas. Vážná nemoc často ukáže, jak je to, co jsme dřív považovali za důležité, najednou nepodstatné. Lidé by tedy neměli marnit svůj čas malichernostmi. Důležité je také neztrácet lásku, ani k Bohu, ani k bližnímu.

Lidem v podobné situaci by účastníci našeho výzkumu poradili, aby se nevzdávali, neztráceli naději a bojovali až do konce. Není dobré si zoufat a utápět se v negativních myšlenkách. Někteří lidé, se kterými jsme mluvili, zdůrazňovali pokoru a klid, se kterým by lidé měli čelit tomu, co je čeká.

 

Paní Valéria považuje zdraví za nejvyšší hodnotu. Když má člověk vážnou nemoc, hmotné statky, za kterými se lidé honí, nejsou k ničemu.

To určitě, to určitě. Co byste si nejvíc přála?

Zdravie. Zdravie, jedine zdravie. Pretože teraz človek vidí, keď má tú nemoc a to, že tá ten život sa končí alebo ešte sa predĺži, že ako ľudia si hrabú tie mamony kadejaké, ten tie kadečo si kupujú, aby boli ukľudnení, uspokojení a nakoniec je to všetko zbytočné.  Odídete, a to… Už sa, predbiehajú, ktorí čo ako viac má a tak je to. Áno, je treba určite urobiť si radosť, ale nepreháňať.

Profil:

• Jméno: Valérie
• Věk v době rozhovoru: 73 let
• Věk při obdržení diagnózy: 71 let

• Zobrazit celý profil

 

Paní Olga zdůrazňuje zdraví jako největší hodnotu. Doporučuje ostatním, aby s potížemi chodili k lékaři včas a dbali na sebe. Za důležitou považuje také víru a lásku.

A čo by ste Vy, ako takú nejakú životnú múdrosť. Čo je najdôležitejšie?

Zdraví, zdraví je nejdůležitější. To ostatní, jestli přijde, přijde, ale zdravíčko je první. To vám všude řeknou, kde jsou gratulace, tak první je zdraví. A pak je štěstí a takové tyto, to beru, ale to už je až vedlejší, já beru zdraví. A aby si lidi vážili toho zdraví a nešli k lékaři pozdě, šli včas na kontrolu, protože dneska oni chtějí…

Protože když jdete včas k lékaři, ono se dá i zachránit… Jako zachránit třeba ne, ale dá se trošku prodloužit. Ale ten, kdo jde pozdě, tak to už potom je zlé. Asi tak. A ať lidi na sebe dbají, jsou opatrní a hlavně ať se mají rádi. To je důležité. A trochu věřit. Trošku věřit by taky mohli. Nemusí být věřící. Ale věřit. A hlavně mít se rádi, nezávidět si.

Profil:

• Jméno: Olga
• Věk v době rozhovoru: 57 let
• Věk při obdržení diagnózy: 48 let

• Zobrazit celý profil

 

Paní Marie Anna by si přála, aby lidé žili zdravěji a klidněji. Sama si myslí, že na rozvoj její nemoci měl vliv její stresující život.

A teraz posledná otázka, úplne posledná. Aký odkaz by ste chceli nechať? Čo by ste chceli povedať?

Komu?

Ľuďom, nám, tým, čo tu sme, čo tu žijeme. Viete, máte nejakú skúsenosť, niečo ste nahliadli. Čo by ste chceli povedať. Aký odkaz nechať. Odkázať nám.

No, tak odkaz. Aby se žilo zdravěji, ne tak uspěchaně, prostě národ, jak jsme, Češi. Zdravějším způsobem žít a klidnějším způsobem. Já jsem žila hrozně nervózním způsobem, protože jsem chtěla všechno postíhat, a nebylo to správné. Ale já jsem si to neuvědomovala, taky jsem chtěla to nejlepší jenom, aby bylo, měly ty děti dostatek, a dělala jsem možná chybu. Klidnějším způsobem žít a vyrovnanějším a nevím, co bych ještě tak řekla. To je tak všechno.

Profil:

• Jméno: Marie Anna
• Věk v době rozhovoru: 70 let
• Věk při obdržení diagnózy: 68 let

• Zobrazit celý profil

 

Paní Olga doporučuje lidem v podobné situaci, aby bojovali a věřili si. Podle ní je lepší si najít nějakého koníčka, protože pořád o věci přemýšlet vše jen zhoršuje. Sama luští soutěžní křížovky a má radost, když se jí podaří něco i vyhrát.

A čo by ste takému človeku povedali? Už ste povedali, že by ste sa s ním porozprávali, čo by ste mu povedali?

Ať to nevzdává. Ať bojuje. To bych řekla. To je jako tak. Ať trochu věří. Musí si věřit. Jo, a nemyslet na to. Asi to bych řekla. Protože čím víc na to myslíte, tím je to horší. Stejně se to neovlivní nijak. Nijak se nedá tomu zabránit. Ale říkám, najít si nějaký takový koníček. Víte, já xxx luštím, fakt teď pořád. Dcera mi kupuje časopisy, nosí, víte. Takže ona mi do toho vždycky dá to…Vám říkám, já jsem jenom poslala tak…A vám říkám, přijela pošta a já říkám: „Proboha, co, já sem si něco objednala?“ „To máte zadarmo.“ Já říkám: „Já mám něco zadarmo?“ No, a přišel mi batoh na záda. Tisíc korun tam je napsané, že stál, takže to není špatné za jednu křížovku. A myčku jsem taky vyhrála. Za 10 000 myčka mi přišla. To přišlo z Prahy. Tak dcera má myčku nahoře. Protože tam dělají, celé to tam bourají, dělají celý vrch si nový. Takže jsem říkala: „No, takže se mi i zadařilo.“

Profil:

• Jméno: Olga
• Věk v době rozhovoru: 57 let
• Věk při obdržení diagnózy: 48 let

• Zobrazit celý profil

 

Pan Jaromír by přál ostatním v podobné situaci, aby byli spokojenější s lékaři, které potkají. A aby bojovali a drželi se naděje, dokud nějaká je.

Keby ste, vráťme sa k tej diagnóze, čo máte, keby ste sa mali vrátiť k nejakému človeku, čo je s podobnou diagnózou ako Vy, čo by ste mu povedali?

Tak zaprvé bych mu popřál, ať narazí na rozumnější doktory než já. A zadruhé bych mu poradil, ať bojuje do konce. Ať to nebalí. Ano, ten doktor tam potom – až jsem ho musel v podstatě vyslýchat – řekl dobře, že nemá křišťálovou kouli, dopadnout to může tak nebo tak, to je fakt. Dokud je nějaká naděje, je potřeba se jí držet. To bych poradil, co jiného.

Profil:

• Jméno: Jaromír
• Věk v době rozhovoru: 53 let
• Věk při obdržení diagnózy: xx let

• Zobrazit celý profil

 

Paní Jarmila prošla díky nemoci velkou osobní proměnou. Uvědomila si, kolik času věnujeme věcem, které vlastně nejsou důležité.

Ještě bych chtěla říct, že jsem předtím měla pořád vysoký tlak, protože já jsem byla hrozně úzkostný člověk, který byl pořád v úzkostech, ani mluvit jsem nemohla. A já jsem zjistila – jsem nesla paní doktorce přiznání a říkám: „Nezměřila byste mi tlak? Já nevím, já se pořád tak divně cítím.“ Měla jsem 220 na 130.Já jsem chodila s takovým tlakem, a vůbec to nevěděla. Tak jsem dostala nějaké prášky a to pak šlo dolů. Ale jakmile jsem dostala rakovinu, tlak mi klesl, protože já jsem se úplně uklidnila, mně skončily úzkostné stavy. Protože už nic nestojí za to, abyste se kvůli tomu…Prostě vy umíráte a co se budete starat, jestli je něco zelené nebo modré, jestli to stojí napravo, nalevo. Nic, prostě najednou nic nemá tu důležitost, kterou tomu přikládáme, takovým blbostem, takové důležitosti, že se kvůli tomu hádáme a já nevím. Tolik energie vydáváme na něco, co nakonec zjistíte, že do hrobu si nevezmete, že odejdete tak, jak jste přišla, tak odejdete, nevezmete si vůbec nic.

Profil:

• Jméno: Jarmila
• Věk v době rozhovoru: 63 let
• Věk při obdržení diagnózy: 59 let

• Zobrazit celý profil

 

Paní Jarmila popisuje, jak se její přemýšlení o nemoci a uzdravení proměnilo. Zdůrazňuje, že je potřeba přistupovat k nemoci s pokorou a přijmout Boží vůli, zároveň ale aktivně pracovat na svém uzdravení.

Kdybyste měla z té svojí zkušenosti říct nějaké poučení pro ostatní, protože už jste toho absolvovala opravdu hodně, co byste vzkázala?

Třeba já jsem nikdy nenašla v sobě takové to, jak někdo tak říká: já to porazím, já prostě se uzdravím. Vždycky jsem měla respekt, že to fakt není žádná sranda a že buď se uzdravím, nebo ne.

(…)

Já nevím, neměl by člověk si říct: já mám rakovinu, já umřu, to je smrtelná nemoc, já prostě umřu. Říct si toto je špatné asi úplně. Aspoň moje cesta to není, že bych si řekla: já to porazím. Mám jednak respekt před tou nemocí a jednak i před tím Bohem. On mě může zachránit, a nemusí, on nemusí. Já si to nemůžu na něm nějak vyto… Takže já to beru tak nějak s pokorou, že poslední…Zpočátku i s tou vírou to bylo takové, že jsem třeba se uzdravila, s tou první léčbou – uzdravila v uvozovkách –, a teď jsem vykládala: já jsem dělala to a já jsem dělala to a to, a samozřejmě Bůh taky že je tam někde, měl nějakou zásluhu. Je to opačně dneska už, prostě je Bůh, a když něco beru, ať mi to požehná. A ať mi to pomůže ke zdraví, nebo ne, je podle toho, ne jak já chci, ale jak ty chceš. A beru to už vyloženě, že každý ten den je dar, který mi byl daný navíc, a prostě jsem za něho vděčná. A prosím třeba ještě za ten život, ale fakt zase s takovým, že jestli už tu nemám žádný úkol, tak prostě odejdu. Jestli ještě bych mohla jakkoli komukoli nějak prospět, tak ať mě tu nechá, ať mě nějak použije. Ale pořád mám pokoru, nevím, jak to popsat. Není tam takové to: já to vzdám. A není tam ani: já umřu. Je to prostě o přijetí. Asi o tom přijetí. A pak bojovat. Dělat všechno možně, ale vědět, že i kdybych se postavila na hlavu a mám umřít, tak stejně umřu. Ale zase nebudu sedět s rukama v klíně a říkat: pane Bože, zachraň mě. Protože já musím především něco udělat, my jsme dostali každý do těla imunitní systém, který je prostě léčebný a který my si ničíme tím, jak se stravujeme a jak žijeme, a je třeba tenhle udržovat v pořádku. A pak by člověk ani neonemocněl.

Profil:

• Jméno: Jarmila
• Věk v době rozhovoru: 63 let
• Věk při obdržení diagnózy: 59 let

• Zobrazit celý profil

 

Pan Vladimír zdůrazňuje, že je-li člověk vážně nemocný, neměl by propadat beznaději a měl by čelit tomu, co přijde, s klidem a odvahou. Myslí si, že člověk, který rozumí stavu věcí, může ostatním usnadnit péči o sebe. Mladým lidem vzkazuje, aby nepromarnili svůj čas a neztráceli lásku k Bohu a bližnímu.

Čo myslíte, mohla by sa zlepšiť podpora pre iných v rovnakej situácii, ako ste Vy?

Ono právě záleží na tom, nevzdávat se naděje. To znamená umět v určitých věcech mlčet, potom se odvažovat, potom se nebát a vědět, co je, anebo co není možné. A dát jako i možnost nepropadat beznaději, neříkat, že se to horší, ale že unesu to, v jaké situaci jsem. Když jsem byl mladý sportovec a tak dále, tak jsme měli takové heslo „Nic neodolá odvaze“. Odvaha se vyrovnat s tím, jaká situace je, přenést to, vyrovnat se s tím a uklidnit se a očekávat xxxx.

Niečo ste už povedali, ale ak by ste Vy sám podporili niekoho, kto má rovnaký problém?

No, prostě když bychom rozeznali situaci, nemůžu mu říct: „Hele, počítej s tím, vyrovnej se se smrtí a tak dále. Smrt není jako zlá, jenom to umírání je těžké a tak dále.“ Čili prakticky podle situace. To znamená, jak ten člověk na jaké úrovni je, co očekává. A rozhodně mu neříkat něco, co se nemůže splnit nebo co nemůže naplnit. Aby se na určité věci připravil, aby určité věci vnímal, aby také se vyrovnal s tím, že mohou přijít horší věci a že je třeba bojovat až do konce.

(…)

Čo by ste poradili pacientovi? Čo by ste mu poradili?

Aby právě rozeznali skutečný stav věcí a podle toho se zachovali. Kdo dobře rozlišuje, dobře učí, to znamená, máme možnost také se orientovat v těch našich znalostech, vycházet z nich a právě vylepšovat to tím způsobem, tomu svému okolí to usnadnit, tu péči o sebe. Ale abychom tak jako neztráceli dobrou náladu, nebyli nervózní, nezoufali a dovedli se vyrovnat s tím, že unesou jako ten úděl jako tak. Aby to bylo jim k prospěchu a k tomu důstojnému odchodu z tohoto světa.

(…)

Čo by ste odkázali nám mladým ľuďom? Čo by ste nám odkázali s takou múdrosťou svojou?

Aby nepromarnili svůj čas. Protože ten největší hřích je plýtvat se svěřenými hřivnami, zakopat je a nevyužít živiny, vklady i génia, nadání a tak dále. Ty se mají rozvíjet. Aby neztratili nikdy lásku k Bohu i bližnímu.

Profil:

• Jméno: Vladimír
• Věk v době rozhovoru: 88 let
• Věk při obdržení diagnózy: 78 let

• Zobrazit celý profil